ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο χειμώνας έφτασε και για αρκετούς, οι καταδυτικές εξορμήσεις αραιώνουν μέχρι να ζεστάνει και πάλι ο καιρός. Η περίοδος αυτή είναι και η καταλληλότερη για να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας, έτσι ώστε με τη νέα καταδυτική σεζόν να είναι πανέτοιμος για νέες βουτιές!

 

Η συντήρηση του εξοπλισμού μας είναι κάτι που δεν πρέπει να παίρνουμε ποτέ ελαφρά, ούτε να το θεωρούμε σαν αγγαρεία. Ο εξοπλισμός είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουμε χρόνο κάτω από το νερό άρα, χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να καταδυθούμε. Και εξοπλισμός που δεν συντηρείται σωστά, στην καλύτερη περίπτωση θα μας χαλάσει την κατάδυση και στη χειρότερη θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. 

 

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι για να διατηρήσουμε τον εξοπλισμό μας σε άριστα επίπεδα; Ποια είναι τα ΜΗΝ για να είμαστε σίγουροι ότι ο εξοπλισμός μας θα είναι ένας αξιόπιστος σύντροφος στις καταδύσεις μας;

 

  • ΜΗΝ παραλείπεις να πλένεις με άφθονο νερό τον εξοπλισμό σου αμέσως μετά από κάθε κατάδυση. Ακόμα και το εσωτερικό του BCD σου.
  • ΜΗ βιάζεσαι να τελειώσεις με το πλύσιμο. Μετακίνησε τα προστατευτικά λάστιχα, άνοιξε τις μπούκλες και καθάρισε γενικά με γλυκό νερό όλα τα σημεία στα οποία μπορεί να εγκλωβιστεί αλάτι. Άφησε τον εξοπλισμό να φουσκώσει λίγο στο νερό για να ξεκολλήσει το αλάτι από σημεία που δεν φαίνονται.
  • ΜΗ χρησιμοποιείς σαπούνι για το πλύσιμο του εξοπλισμού. Αν καθαρίζεις τον εξοπλισμό συχνά, τότε μόνο καθαρό νερό αρκεί. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις προϊόντα, επέλεξε εξειδικευμένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για αυτό το σκοπό.
  • ΜΗ βάζεις εξοπλισμό στο πλυντήριο. Θα τον καταστρέψεις.
  • ΜΗ διπλώνεις ποτέ το εξοπλισμό για να τον φυλάξεις. Περίμενε να στεγνώσει καλά και κρέμασε τον σε χώρο που έχεις διαμορφώσει για το σκοπό αυτό.
  • ΜΗ διατηρείς τον εξοπλισμό σου σε χώρο που δεν αερίζεται ή σε χώρο που έχει υγρασία. Θα μουχλιάσει και θα μυρίσει (Tip: Την μάσκα φύλαξε την στην ειδική θήκη της ή σε δοχείο κλειστό όταν στεγνώσει. Και αυτό γιατί η κατσαρίδες λατρεύουν τη σιλικόνη).
  • ΜΗΝ αμελείς την συντήρηση από επαγγελματίες, κάθε χρόνο. Αν και οι κατασκευαστές προτείνουν έλεγχο κάθε 2 χρόνια ή 100 καταδύσεις για κάποια μέρη του εξοπλισμού, για σκοπούς ασφάλειας, είναι καλύτερο να γίνεται κάθε χρόνο, ειδικά εάν η χρήση του εξοπλισμού είναι συχνή.

Αναμφισβήτητα, το πιο βασικό κομμάτι της συντήρησης, είναι η δική μας φροντίδα. Ο σωστός καθαρισμός και η σωστή φύλαξη του εξοπλισμού από εμάς τους ίδιους, είναι ο βασικός παράγοντας για να παραμείνει ο εξοπλισμός μας σε εξαιρετική κατάσταση για πολλά χρόνια. Η συντήρηση δεν θέλει πολύ χρόνο, ούτε πολύπλοκες διαδικασίες. Μόνο συνέπεια. Γι΄ αυτό ας είμαστε συνεπείς στη συντήρηση αλλά και στους ελέγχους από επαγγελματίες, για να είμαστε σίγουροι ότι ο εξοπλισμός μας είναι κατάλληλος για χρήση.
Και μην ξεχνάμε ακόμα κάτι πολύ σημαντικό: 

ΜΗΝ χρησιμοποιείς εξοπλισμό που έχει φθαρεί ή χαλάσει. Αντικατέστησε τον άμεσα. Δεν κρατάμε κάτι χαλασμένο για “ακόμα μια κατάδυση”, ούτε κάνουμε “πατέντες” για να κρατήσει λίγο ακόμα. Είναι όλα θέμα ασφάλειας!

Καταδυση

ΑΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ...

Νέος χρόνος, νέες προκλήσεις και εμείς επιστρέφουμε με ένα άρθρο διαφορετικό από τα άλλα. Ένα άρθρο που στόχο έχει να μας κάνει να δούμε τη ζωή, αλλιώς. Να κάνει τη ζωή μας πιο απλή, εύκολη και απολαυστική. Σαν κατάδυση! Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό πώς θα ήταν η ζωή μας αν την...
Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο χειμώνας έφτασε και για αρκετούς, οι καταδυτικές εξορμήσεις αραιώνουν μέχρι να ζεστάνει και πάλι ο καιρός. Η περίοδος αυτή είναι και η καταλληλότερη για να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας, έτσι ώστε με τη νέα καταδυτική σεζόν να είναι πανέτοιμος για νέες βουτιές!   Η συντήρηση του εξοπλισμού...
Διαβάστε περισσότερα

εξισωνεις σωστα;

Το πρόβλημα στα αυτιά είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε δύτης, έμπειρος ή αρχάριος. Είναι αυτό το αίσθημα ότι το αυτί μας "δεν ανοίγει" και έτσι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να εξισωθεί με την εξωτερική πίεση. Μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της...
Διαβάστε περισσότερα