ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Ακόμα ένας φίλος που μας ήρθε από την Ερυθρά, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο ψάρι χρωματίζει τα νερά μας εδώ και πολλά χρόνια. Το πανέμορφο κόκκινο του χρώμα του Ρώσου τον κάνει να ξεχωρίζει και η συνάντηση μαζί του μέσα στις τρύπες των βράχων που συχνάζει, είναι πάντα ευχάριστη.

Ποιός είναι όμως ο Ρώσος και ποιές είναι οι συνήθειές του; 

Πώς ονομάζεται: Στην Κύπρο το ονομάζουμε Ρώσο λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός του. Στην Ελλάδα το γνωρίζουν σαν Ακανθόπερκα. Οι ξένοι το γνωρίζουν σαν Redcoat ή Redcoat Squirrelfish, ενώ οι επιστήμονες θα σου το συστήσουν ως sargocentron rubrum. 

Πότε ήρθε: Στη Μεσόγειο εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1960 και μέχρι το 1980 είχε ήδη εξαπλωθεί και εγκατασταθεί μόνιμα. Η διάπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ πρόσφατα, βοήθησε στο να μεταναστεύσουν ακόμα περισσότεροι Ρώσοι και πλέον να θεωρούνται σαν «ντόπιοι».

Πώς μοιάζει: Είναι έντονα κοκκινωπός με άσπρες οριζόντιες γραμμές στα πλάγια. Έχει μεγάλα μάτια και μικρό στόμα. Στο πάνω μέρος  έχει 11 αγκάθια. Το μέγεθος του είναι συνήθως από 12 μέχρι 22 εκατοστά. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 30 εκατοστά, κάτι σπάνιο όμως για τους Κυπριακούς Ρώσους.

Πού συχνάζει: Είναι «βραχώδης τύπος». Θα το βρεις σε κοιλώματα βράχων ή σπηλιές. Μπορείς να το δεις σε πολύ ρηχά νερά και μέχρι 40 μέτρα βάθος ή και περισσότερο, φτάνει να είναι ζεστά. Φαίνεται να προτιμά νερά με ρεύματα. Δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα την μέρα. Κυκλοφορεί την νύχτα για να βρει τροφή. Είναι κοινωνικό ψάρι και του αρέσει να συναναστρέφεται με άλλους Ρώσους. Είναι το ίδιο κοινωνικό όμως και με άλλα ψάρια.

Τί τρώει: Τρώει κυρίως δεκάποδα όπως γαρίδες, καβούρια κλπ, καθώς και μικρά ψάρια.

Πώς πολλαπλασιάζεται: Γεννά αυγά. Η αναπαραγωγική του περίοδος είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι πολύ σύντομη σε σχέση με κάποια άλλα ψάρια.

Είναι επικίνδυνο; Αναφέρεται ότι ο Ρώσος έχει κάποιας μορφής τοξίνη στα αγκάθια του. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο ή το οικοσύστημα μας.

Τρώγεται; Ναι, και απο ότι αναφέρουν φίλοι της σελίδας μας, θεωρείται και ένα πολύ νόστιμο ψάρι.

Ο φίλος μας ο Ρώσος είναι αδιαμφισβήτητα πανέμορφος, δίνει χρώμα και κάνει πιο πλούσια την ζωή στο βυθό μας!

 

 
Πως ονομάζεται: Στην Κύπρο το ονομάζουμε Ρώσο λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός του. Στην Ελλάδα το γνωρίζουν σαν Ακανθόπερκα. Οι ξένοι το γνωρίζουν σαν Redcoat ή Redcoat Squirrelfish, ενώ οι επιστήμονες θα σου το συστήσουν ως sargocentron rubrum.