ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΟΛΥΜΠΙ

Παρόλο που ζούμε σε νησί, παρόλο που «μεγαλώνουμε μέσα στο νερό», αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε κολύμπι ή δεν κολυμπούμε αρκετά καλά. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς μέσα στο νερό, να μην μπορούμε να νιώσουμε χαλαροί και ελεύθεροι και έτσι να μην μπορούμε να το απολαύσουμε.

Aυτό όμως δεν είναι κάτι που δεν διορθώνεται. Μπορούμε να μάθουμε κολύμπι σε όποια φάση της ζωής μας κι αν είμαστε. Η θάλασσα έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει, που είναι κρίμα να μην δώσουμε τον χρόνο στον εαυτό μας να μάθει πώς να συνυπάρχει μαζί της αρμονικά, κολυμπώντας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει, από αύριο κιόλας, να μάθουμε να κολυμπούμε. Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιους από αυτούς. Η σειρά δεν έχει καμία σημασία. Η σημαντικότητα τους διαφέρει για τον καθένα μας.

 
Για την δροσιά. Το καλοκαίρι είναι η πιο αυθεντική πηγή δροσιάς. Καλό το air-condition αλλά χωρίς την δροσιά της θάλασσας δεν νοείται καλοκαίρι. Μια βουτιά είναι ότι χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ανακούφιση τις υπερβολικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού..

Για την δροσιά. Το καλοκαίρι είναι η πιο αυθεντική πηγή δροσιάς. Καλό το air-condition αλλά χωρίς την δροσιά της θάλασσας δεν νοείται καλοκαίρι. Μια βουτιά είναι ότι χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ανακούφιση τις υπερβολικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Για γυμναστική. Το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση. Δεν είναι τυχαίο που συστήνεται ακόμα και από γιατρούς για άτομα που δεν μπορούν να γυμναστούν αλλιώς. Το νερό επιτρέπει άσκηση χωρίς τραυματισμούς αφού δεν υπάρχουν κραδασμοί ή απότομες κινήσεις και έτσι γυμναζόμαστε ευχάριστα χωρίς έγνοιες και φυσικά, ανέξοδα.

Για την υγεία μας. Πέρα από τη γυμναστική, έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη θάλασσα μας κάνει καλό. Ξέρουμε ότι κάνει καλό στην επούλωση των πληγών, ότι βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ότι βοηθά στην ακμή, ότι καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και άλλα πολλά. Είναι τόσες πολλές οι ευεργετικές της ιδιότητες σε όλο το σώμα, που δεν φτάνουν λίγες γραμμές για να τις αναφέρουμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι η κολύμβηση στο θαλασσινό νερό, είναι το καλύτερο φάρμακο στον κόσμο.

Για ηρεμία. Ποιός άνθρωπος δεν ηρεμεί ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων, όταν νιώθει την απίστευτη αίσθηση του να επιπλέεις στο νερό ή όταν βλέπει το απέραντο μπλε; Η επίδραση της θάλασσας στην ψυχολογία του ανθρώπου έχει μελετηθεί από επιστήμονες  και αποδείχθηκε ότι η θάλασσα όντως έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Ενδεικτικά, η θάλασσα αποτελεί το ιδανικό φάρμακο για τους αγχώδεις τύπους αφού όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό, ο οργανισμός απορροφά πολλές ευεργετικές ουσίες που βρίσκονται άφθονες στη θάλασσα, μεταξύ των οποίων και το μαγνήσιο, που συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους.

Για ασφάλεια.  Όταν δεν ξέρεις κολύμπι, νιώθεις ανασφαλής στο νερό. Είσαι σφιγμένος, τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί ξαφνικά να μην πατάς και το παραμικρό μπορεί να σε πανικοβάλει. Μαθαίνουμε κολύμπι για την δική μας ασφάλεια πάνω από όλα, αλλά και των άλλων. Όταν ξέρουμε να κολυμπούμε νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι απρόοπτο. Η ασφάλεια δεν αφορά βέβαια μόνο εμάς, αλλά και τους δικούς μας ανθρώπους. Γνωρίζοντας κολύμπι, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και άλλους στους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα στο νερό, όπως για παράδειγμα τα μικρά παιδιά μας.

Για την απόλαυση. Μαθαίνοντας κολύμπι, απελευθερωνόμαστε! Χαλαρώνουμε και ξεκινούμε να απολαμβάνουμε. Δεν νιώθουμε αδικαιολόγητο φόβο, δεν νιώθουμε πανικό και αφηνόμαστε στην μαγική αίσθηση του νερού.

Είναι το εισιτήριο μας για τον μαγικό κόσμο του βυθού! Ο βυθός είναι ένα υπέροχο μέρος, όπου όλα είναι πανέμορφα και ήρεμα. Μαθαίνοντας κολύμπι μπορούμε να το ζήσουμε, να γίνουμε κομμάτι του υπέροχου αυτού μέρους. Δεν χρειάζεται πολλά… Μια μάσκα, ένα ζευγάρι πέδιλα και ίσως και μια φωτογραφική για υποβρύχιες εξορμήσεις. 

Επειδή ζούμε σε νησί! Ο πιο προφανής λόγος που όμως η καθημερινότητα μας κάνει να το ξεχνάμε. Είμαστε νησιώτες αλλά δεν το απολαμβάνουμε όσο θα έπρεπε. Έχουμε απορροφηθεί τόσο στη ρουτίνα της καθημερινής ζωής, που ξεχάσαμε τις απολαύσεις που μας δίνει το προνόμιο του να ζούμε σε ένα μικρό, όμορφο νησί. Μαθαίνοντας κολύμπι θα μας βοηθήσει να έρθουμε ξανά σε επαφή με τη φύση μας, τη νησιώτικη φύση μας…

Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε κολύμπι. Η ηλικία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιο φίλο να μας δείξει κάποια βασικά ή μπορούμε να γραφτούμε σε ένα από τα αρκετά πλέον γυμναστήρια που προσφέρουν μαθήματα κολύμβησης για ενήλικες. Μαθήματα κολύμβησης για ενήλικες δίνονται κάθε χρόνο σε όλες τις πόλεις από τον ΑΓΟ (Αθλητισμός Για Όλους) . Ας επενδύσουμε χρόνο στον εαυτό μας λοιπόν, για όλους τους σωστούς λόγους! Μαθαίνουμε να κολυμπούμε για την ευχαρίστησή μας, αλλά και την ασφάλειά μας. Πάντα όμως με σεβασμό στη θάλασσα και γνωρίζοντας τα όριά μας.