εξισωνεις σωστα;

Το πρόβλημα στα αυτιά είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε δύτης, έμπειρος ή αρχάριος. Είναι αυτό το αίσθημα ότι το αυτί μας "δεν ανοίγει" και έτσι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να εξισωθεί με την εξωτερική πίεση. Μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάδυσης και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και αναγκαστική διακοπή της κατάδυσης. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προλάβουμε το πρόβλημα αυτό είναι η τακτική και σωστή εξίσωση καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να είναι συνεχώς αντισταθμισμένος με την πίεση του νερού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξίσωσης, φυσικοί και τεχνικοί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Μέθοδος Valsana – η πιο διαδεδομένη τεχνική. Κλείνουμε ελαφρά τα ρουθούνια, κλείνουμε το στόμα και εκπνέουμε τον αέρα, σπρώχνοντάς τον προς τα αυτιά.  Αν και η πιο συνηθισμένη μέθοδος οι ειδικοί δεν την θεωρούν ως την πιο ενδεδειγμένη, αφού σε περίπτωση πλήρους απόφραξης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στον λαβύρινθο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό.
  2. Μέθοδος Frenzel – Παρόμοιος με την μέθοδο Valsana, με σημαντική διαφορά ότι δεν εκπνέουμε αέρα. Στη μέθοδο αυτή κλείνουμε απλά τη μύτη με τον δείκτη και τον αντίχειρα και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα λαρυγγικό ήχο που ακούγεται σαν «κχ» ή «νγκ».
  3. Μέθοδος Toynbee – Επίσης παρόμοια με Valsana και Frenzel. Σε αυτή την μέθοδο κρατάμε τη μύτη και καταπίνουμε το σάλιο μας.
  4. Μετακίνηση της γνάθου – Κρατάμε το στόμα μας σφιχτά σφραγισμένο γύρω από το επιστόμιο του regulator και μετακινούμε την γνάθο μας προς τα εμπρός.

Η εξίσωση από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Ποτέ δεν ρισκάρουμε να καταδυθούμε όταν οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εξίσωσης είναι μεγάλες! Είμαστε πολλές φορές σε θέση να ξέρουμε, πριν μπούμε καν στο νερό, ποιες είναι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εξίσωσης. Γι΄αυτό δεν κάνουμε ποτέ κατάδυση:

  • όταν είμαστε κρυωμένοι
  • όταν έχουμε ρινική αλλεργία
  • όταν έχουμε ιγμορίτιδα
  • όταν νιώθουμε τα αυτιά μας βουλωμένα
  • όταν δεν νιώθουμε καλά

Δεν κατεβαίνουμε ποτέ σε μεγαλύτερο βάθος αν νιώσουμε ότι τα αυτιά μας δεν άνοιξαν στο επίπεδο που είμαστε ήδη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που νιώσουμε πόνο ή ενόχληση. Αντίθετα, αναδυόμαστε με αργό ρυθμό ελάχιστα μέτρα πιο πάνω και δοκιμάζουμε ξανά να εξισώσουμε τα αυτιά μας. Αν το πρόβλημα συνεχίσει, τότε διακόπτουμε την κατάδυσή μας, αφού η μη εξίσωση μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Για να είμαστε όμως πάντα σίγουροι και να απολαμβάνουμε τις καταδύσεις μας χωρίς εκπλήξεις, καλό θα ήταν να επισκεπτόμαστε τον ωτορινολαρυγγολόγο μας πριν την έναρξη της καταδυτικής σεζόν για προληπτικούς σκοπούς.

Καταδυση

ΑΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ...

Νέος χρόνος, νέες προκλήσεις και εμείς επιστρέφουμε με ένα άρθρο διαφορετικό από τα άλλα. Ένα άρθρο που στόχο έχει να μας κάνει να δούμε τη ζωή, αλλιώς. Να κάνει τη ζωή μας πιο απλή, εύκολη και απολαυστική. Σαν κατάδυση! Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό πώς θα ήταν η ζωή μας αν την...
Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο χειμώνας έφτασε και για αρκετούς, οι καταδυτικές εξορμήσεις αραιώνουν μέχρι να ζεστάνει και πάλι ο καιρός. Η περίοδος αυτή είναι και η καταλληλότερη για να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας, έτσι ώστε με τη νέα καταδυτική σεζόν να είναι πανέτοιμος για νέες βουτιές!   Η συντήρηση του εξοπλισμού...
Διαβάστε περισσότερα

εξισωνεις σωστα;

Το πρόβλημα στα αυτιά είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε δύτης, έμπειρος ή αρχάριος. Είναι αυτό το αίσθημα ότι το αυτί μας "δεν ανοίγει" και έτσι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να εξισωθεί με την εξωτερική πίεση. Μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της...
Διαβάστε περισσότερα