Ειναι το χταποδι πιο εξελιγμενο απο τον ανθρωπο;

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι είναι μαλάκιο, ότι δεν έχει καθόλου όστρακο, ότι έχει στόμα με ένα δυνατό δόντι, βεντούζες και ότι το βρίσκουμε σε ρηχά αλλά και σε βαθιά νερά. Ξέραμε επίσης ότι είναι ένας μαγικός μεζές. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις όμως, μας κάνουν τώρα να αναθεωρήσουμε πολλά…

3 καρδιές, τεράστιος εγκέφαλος, εγκεφαλική λειτουργία σε όλο του το σώμα, ευρυγώνια όραση, αναγέννηση κυττάρων, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το χταπόδι μοναδικό στον πλανήτη!

Σε πρόσφατο άρθρο του, το Nature International Journal of Science, παρουσίασε τα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με την ευφυία και την σαφώς ανώτερη φύση του, μετά από ανάλυση του DNA του.

Το χταπόδι αναγνωρίζει, νιώθει, σκέφτεται, αναπτύσσει στρατηγική και προσαρμόζεται στο περιβάλλον και στην κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει.

Για να δούμε όμως κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν το χταπόδι «ότι πιο κοντινό έχουμε συναντήσει σε εξωγήινο» όπως ανέφερε ο νευροβιολόγος Dr Clifton Ragsdale:

  • Έχει 3 καρδιές. Οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχιά του και η Τρίτη στο υπόλοιπο του σώμα. Ο άνθρωπος έχει μόνο μία.
  • Έχει μεγαλύτερο αριθμό πρωτεϊνών στο γονιδίωμά του. Αυτό του δίνει την ικανότητα να λειτουργεί σχεδόν υπερφυσικά! Διαθέτει 33638 πρωτεΐνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει περίπου 25000.
  • Ο εγκέφαλος του είναι αναλογικά τεράστιος σε σχέση με το σώμα του. Αυτό το κάνει ένα από τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου του (περίπου μισό δισεκατομμύριο νευρώνες), δεν περιορίζονται στον εγκέφαλό του αλλά σε όλο του το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι σκέφτεται με όλο του το σώμα και όχι μόνο με το κεφάλι του, ακόμα και αν τα μέλη του σώματός του αποκοπούν. Το χταπόδι μπορεί να βρίσκει λύσεις και να λύνει προβλήματα, να διαχωρίζει εργασίες για το κάθε πλοκάμι του και να μαθαίνει παρακολουθώντας. Ο άνθρωπος; Έχει τους νευρώνες μόνο στον εγκέφαλό του, του οποίου χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων του.
  • Υπολογίζεται να υπάρχει στη γη γύρω στα 400 εκατομμύρια χρόνια. Τα θηλαστικά (ανάμεσά τους και ο άνθρωπος) βρίσκονται στη γη λιγότερο από 170 εκατομμύρια χρόνια. Ο νομπελίστας ερευνητής Sydney Brenner εκτιμά ότι ήταν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας, προτού εμφανιστεί ο πρόγονος του ανθρώπου.
  • Αλλάζει το χρώμα του για προσαρμόζεται στις χρωματικές αποχρώσεις του περιβάλλοντος τη δεδομένη στιγμή. Είναι σύστημα άμυνας αλλά και καμουφλαρίσματος για να μπορεί να επιτεθεί εύκολα στη λεία του. Ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα αυτή.
  • Αναπτύσσει απίστευτες δυνατότητες με τα πλοκάμια και τις βεντούζες του. Μπορεί να μεταφέρει με αυτές την τροφή στο στόμα του, να κουβαλήσει μεγάλα αντικείμενα για να φτιάξει τη φωλιά του, να ρυθμίζει τη δύναμη προσκόλλησης των αντικειμένων. Μπορεί ακόμα να ανοίξει ένα μπουκάλι. Ο άνθρωπος δεν έχει τόση δύναμη στα άκρα του και χρησιμοποιεί άλλα εργαλεία για την μεταφορά αντικειμένων.
  • Έχει τεράστια μάτια σαν κάμερες με ευρυγώνια όραση, που του επιτρέπουν να παρακολουθεί τα πάντα, ακόμα και αν είναι κρυμμένο σε μια μικροσκοπική τρύπα ενός βράχου. Ο άνθρωπος έχει 2 μικρά μάτια και πλέον οι πλείστοι έχουν προβλήματα στην όραση τους και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς επαφής.
  • Μπορεί να αναγεννά τα άκρα του, αφού τα κύτταρά του γεννιούνται ξανά και ξανά. Ο άνθρωπος όχι.

Η έρευνα όμως των ερευνητών δεν σταματάει εδώ. Παραδέχονται ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τις δυνατότητες κάθε ξεχωριστού γονιδίου του χταποδιού ή τις δυνατότητές τους όταν αλληλοεπιδρούν. Η κατανόηση της λειτουργίας του οργανισμού του δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αφού κάποια από τα γονίδιά του δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ον στον πλανήτη. Η πολυπλοκότητα και συνθετικότητα του εκπλήσσει ακόμα και τον πιο σκεπτικιστή. Στην Βρετανία υπάρχει νόμος που προστατεύει το μοναδικό αυτό ζώο από οποιαδήποτε επιστημονικά πειράματα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι σουπιές και τα καλαμάρια, τα οποία είναι επίσης ζώα με ανεπτυγμένη νοημοσύνη, επινοητικά και εντυπωσιακή συμπεριφορά και λειτουργία.

Έτσι, στην επόμενη βουτιά σας, αν συναντήσετε κάποιο χταπόδι, μην το τρομάξετε. Απλά παρατηρήστε το. Σίγουρα έχει πολλά να μας διδάξει.